fbpx

RWE heeft in Nederland zijn eerste zonneweide in gebruik genomen. Het park in Kerkrade telt ruim 36.000 zonnepanelen met een totaalvermogen van 14,7 megawattpiek. Dit jaar volgt nog een zonnepark in Geertruidenberg.

RWE startte in september 2020 met de bouw van Zonnepark Kerkrade en heeft het in minder dan 8 maanden, oftewel binnen de gestelde planning, gerealiseerd. De groene stroom die door het zonnepark in Limburg wordt opgewekt, is vergelijkbaar met het gemiddelde jaarlijkse elektriciteitsverbruik van ongeveer 4.000 Nederlandse huishoudens. 

De afgelopen periode lanceren zonnepanelenfabrikanten steeds hogere Wp vermogens in hun zonnepanelen. Goede zaak, zou je zeggen.

We zien zonnepanelen verschijnen met vermogens van 360, 410 en er zijn er zelfs van boven de 500 Wp! Wat is er gaande?

Het antwoord is simpel; De panelen met hoge Wattpiek vermogens zijn meestal gewoon een stukje groter in formaat dan gemiddeld, waardoor er simpelweg meer zonnecellen op passen. 

 
Als voorbeeld; De SunPower MAX3-400Wp panelen zijn iets meer dan 1 meter breed, en zo’n 1 meter 70 lang, terwijl de 410 Watt-piek panelen van bijvoorbeeld JA-Solar meer dan 2 meter lang zijn, en de 500 Watt-piek panelen van Trina Solar zelfs 2 meter 17. 
 
Hoewel die nieuwe panelen best indrukwekkende vermogens hebben, is de efficiency van deze panelen toch nog altijd lager dan dat van SunPower.
 
Ons advies; in veel gevallen ben u beter af met kleiner formaat zonnepanelen, er passen immers meer panelen op uw dak. Meer panelen is meer vermogen!   Hulp nodig? wij geven gratis advies.
SunPower Maxeon

Minister Ollongren meldt dat het kabinet per 30 juni 2021 een eis vastlegt voor het opwekken van een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie – zoals zonnepanelen of warmtepompen – bij een ingrijpende renovatie.

De aanschaf van zonnepanelen is om meerdere redenen een goede investering. De bijdrage aan het milieu staat daarbij stipt op één. Bovendien zorgen zonnepanelen voor een lagere maandlast. Derde voordeel is dat de waarde van je huis stijgt, op het moment dat jij zonnepanelen laat plaatsen. Bij eventuele verkoop van jouw woning zal dat een positieve uitwerking op de verkoopprijs hebben.

Zonnepanelen financieren middels een lening kan op verschillende manieren, namelijk:

 

Lening bij een bank aanvragen
Dit brengt een aantal voordelen met zich mee:
- Je kun in aanmerking komen voor rentekorting als je de eigenaar van de woning bent
- Woningeigenaar zijn is geen vereiste (je mist dan wel de rentekorting)
- De looptijd kan door jou zelf worden vastgesteld
- De rente die je betaalt voor de lening is fiscaal aftrekbaar (box 1)

Energiebespaarlening voor zonnepanelen
De energiebespaarlening is in 2014 in het leven geroepen voor woningeigenaren, die hun woning energiezuiniger willen maken. Deze lening heeft een rente die aanzienlijk lager is dan de gemiddelde lening, maar dat is wel afhankelijk van de hoogte en de looptijd van de lening. de Bij deze vorm van lening mag je maximaal 75% van het geleende geld uitgeven aan zonnepanelen. Voor de andere 25 procent wordt je geacht, andere energiebesparende maatregelen te treffen, zoals bijvoorbeeld dakisolatie. De looptijd is bij deze vorm van lening niet zelf te kiezen.

Groene lening voor zonnepanelen
Een duurzame lening die een lager rentepercentage kent dan een doorsnee lening. De insteek van deze lening is verduurzaming van je eigen woning. Middels deze lening word je wel eigenaar van de panelen en geniet je voordeel in de vorm van BTW teruggave.

Overwaarde woning benutten voor aanschaf zonnepanelen
Verkeer jij in de gunstige situatie dat er sprake is van overwaarde op jouw woning, dan kun je ervoor kiezen je hypotheek op te hogen. Zo profiteer je van een lage rente en is de rente voor de extra lening ook nog eens aftrekbaar.

Lening bij de gemeente of Provincie Limburg
Gemeentes en de Provincie bieden duurzaamheidsleningen aan om hun inwoners op deze manier in staat te stellen, zonnepanelen aan te schaffen. De duurzaamheidslening is toepasbaar voor zonnepanelen, maar ook voor vloerisolatie en bijvoorbeeld een zonneboiler.
De rente varieert per gemeente maar is over het algemeen laag te noemen. Ook hier geldt de voorwaarde, dat je eigenaar van de woning moet zijn, om hier gebruik van te kunnen maken. De looptijd is hier deels zelf te kiezen.

 

Nieuwe in ons assortiment; SunPower Maxeon 5 AC module. Dit nieuwe paneel is het krachtigste, meest duurzame residentiële zonnepaneel in Europa met de allerbeste garantie in de branche

In combinatie met Enphase-micro-omvormers genereert het systeem gedurende 25 jaar 50% meer energie dan conventionele zonnepanelen.

​Het is gewoon de meest geavanceerde zonnepaneeltechnologie voor uw dak.

​Betere technologie. Betere combinatie. Betere garantie (25 jaar). Meer weten? Wij zijn gespecialieseerd in SunPower Maxeon zonnepanelen.

Op dinsdagavond 29 september organiseert de gemeente Sittard-Geleen voor eigenaren van bestaande woningen een webinar over het verduurzamen van hun woning.

Het webinar is bedoeld voor eigenaren van woningen in de gemeente Sittard-Geleen. Heb jij een koopwoning in Sittard-Geleen en wil je deze graag verduurzamen, maar geen idee waar te starten, welke (financiële) mogelijkheden en lokale projecten er allemaal zijn? Meld je dan aan voor het webinar.

Het webinar is gebaseerd op onafhankelijk informatie. Commerciële partijen kunnen niet deelnemen aan dit webinar.

Aanmelden voor dit webinar kan door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met vermelding van je voornaam, achternaam en woonplaats en als onderwerp ‘Aanmelden webinar Sittard-Geleen 29-9-2020’.

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor deelname aan het webinar. Wacht dus niet te lang met aanmelden, want vol is vol.

Het kalenderjaar 2020 gaat voor eigenaren van zonnepanelen net niet de boeken in als een recordjaar. Volgens onderzoekers van de Universiteit Utrecht is de opbrengst bijna 8 tot 18 procent hoger dan verwacht.

Nederland heeft een belangrijke mijlpaal bereikt: er zijn 1 miljoen woningen uitgerust met zonnepanelen. Bijna 1 op de 8 woningen heeft nu zonnepanelen.

 

Rolf Heynen, chief executive officer van DNE Research, over de mijlpaal: ‘Pas in 2017 werd de de grens van 500.000 huizen met zonnepanelen bereikt. Vorig jaar was een absoluut hoogtepunt: in 2019 werden meer dan 8 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd. Inmiddels komt ruim 5 procent van de stroom in Nederland van zonne-energie. En zonnepanelen zijn niet alleen voor huiseigenaren. Ruim 200.000 huurhuizen van woningbouwcorporaties hebben zonnepanelen.’

Terugverdientijd
‘Je ziet dat de populariteit van zonnepanelen een vlucht nam zodra de terugverdientijd onder de 10 jaar zakte’, vervolgt Heynen. ‘Sindsdien zijn zonnepanelen gewoon een slimme investering, met een hoger rendement dan menig belegging. Mensen kopen zonnepanelen vaak voor een lagere energierekening. Of omdat de buren ze hebben. Maar liggen ze eenmaal op het dak, dan ontstaat er vaak breder, duurzaam bewustzijn. Zonne-energie gaat met windenergie de ruggengraat van onze energievoorziening vormen, daarmee wordt energie duurzamer, betaalbaarder en democratischer.’

Nederland heeft in het kalenderjaar 2020 een recordaantal zonnepanelen geïnstalleerd. Volgens een nieuwe studie van koepelorganisatie SolarPower Europe is het vermogen in 2020 met 2,8 gigawattpiek gegroeid. Net als in 2019 behoort Nederland volgens de onderzoekers van SolarPower Europe ook in 2020 tot de 5 grootste afzetmarkten van Europa; Nederland is zelfs de nummer 2. Alleen Duitsland zou dit jaar meer zonnepanelen geïnstalleerd hebben

Regionale Energiestrategie Zuid-Limburg: 1,1 tot 1,9 terawattuur duurzame elektriciteit

Zuid-Limburg wil in 2030 maximaal 1,9 terawattuur duurzame elektriciteit opwekken. In de concept Regionale Energiestrategie (RES) doet de regio een bod van 1,1 terawattuur dat kan oplopen tot 1,9 terawattuur.

Het aanbod van de RES-regio is onderdeel van de totale Nederlandse ambitie op het gebied van duurzame energie: het opwekken van 35 terawattuur hernieuwbare energie op land in 2030. Het aanbod is gedaan door 3 deelregio’s in Zuid-Limburg: Parkstad Limburg, Westelijke Mijnstreek en Maastricht-Heuvelland. De gemeenten in deze deelregio’s geven ieder op hun eigen manier, maar wel in afstemming met elkaar, invulling aan de totstandkoming van de Regionale Energiestrategie.

Bod per deelregio
Het bod is per deelregio als volgt:

Regio (in terawattuur)

Bestaand vermogen

Toekomstig vermogen

Nog te realiseren

Totaal

Stadsregio Parkstad Limburg

0,015

0,049

0,352

0,42

Westelijke Mijnstreek

0,007

0,145

0,24 – 0,38

0,4 - 0,531

Maastricht-Heuvelland

0,03

0

0,25 – 0,90

0,28 –0,932

Totaal

0,05

0,19

0,84 – 1,6

1,1 – 1,9

Grootschalig zon-op-dak: 0,42 terawattuur
De opwekpotentie van zon-op-dak (>15 kilowattpiek) is berekend aan de hand van de Basisadministratie Adressen en Gebouwen (BAG) en de algemene uitgangspunten van de RES ten aanzien van de benuttingspercentages en opbrengsten. Op basis van deze uitgangspunten wordt de totale potentie door Zuid-Limburg ingeschat op 0,42 terawattuur. Met name in de gemeente Sittard-Geleen is er sprake van een hoge potentie vanwege de vele grote bedrijfsloodsen van onder andere distributiecentra.

Zon-op-land: voorkeur voor restgronden
Voor de opwekpotentie van zon-op-land heeft de opwek op parkeerterreinen en restgronden in bebouwd gebied (0,15 terawattuur) de voorkeur. Andere opties zijn locaties in het buitengebied met een andere primaire functie dan landbouw of natuur (0.04 terawattuur), zoals (voormalige) stortplaatsen, delfstofwinplaatsen en pauzelandschappen.

Hiermee kunnen andere – meer waardevolle – gebieden gevrijwaard blijven. Toch wenst de regio Zuid-Limburg gronden in gebruik voor landbouw (in beperkte mate) in te zetten voor de grootschalige opwek van energie, mits ze voldoen aan strikte voorwaarden en de kernkwaliteiten van het landschap en de landschappelijke beleving niet aantasten. Zo dienen initiatiefnemers te zorgen voor een zo goed mogelijke landschappelijke inpassing van het zonnepark in het landschap en de omgeving maximaal te betrekken bij de planvorming. Ook dienen de maatschappelijke baten boven op het opwekken van duurzame energie terug te vloeien naar de gemeenschap. De gemeenteraden besluiten hierover in de loop van 2021. 

SCROLL TO TOP