fbpx

De omvormer is het "kloppend hart" van een zonnepanelen installatie en dus een zeer belangrijk onderdeel in uw PV systeem.

De omvormer zorgt dat de opgewekte zonnestroom (gelijkstroom, DC) wordt "omgevormd" naar wisselstroom (AC). Omvormer zonnepanelen limburg

Er zijn veel verschillende vermogens en types omvormers, het is van groot belang om een goede match te maken
tussen het vermogen van de zonnepanelen en de capaciteit van de omvormer, dit "matchen" noemt men configureren.

Zie hieronder een voorbeeld configuratie van een SMA 3600 TL-21 met 14 Yingli Solar 265 Wp MONO zonnepanelen;
U ziet dat het vermogen van de panelen 3710 Wp is (14 x 265 Wp), dit wordt ook wel 3,71 kWp (kilo watt piek) genoemd.
Configuratie SMA omvormer

Een goed geconfigureerde en aangesloten omvormer bepaalt in zekere zin de totale opbrengst van uw PV systeem.

De omvormers van SMA zijn zo ontworpen/ontwikkeld dat zij een levensduur hebben van zo'n 20 jaar. In de praktijk blijkt dat een omvormer na 14-15 jaar aan vervanging toe is.

De standaard garantie op SMA omvormers is 5 jaar. Deze garantie is tegen meerprijs te verlengen naar 10, 15 of 20 jaar.
Contacteer ons voor de mogelijkheden over deze garantie verlenging.

Om opbrengstverlies te voorkomen monteren wij de omvormer(s) altijd zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen.
Hierdoor is de kabelafstand tussen de zonnepanelen en omvormer zo klein mogelijk en is er dus minder verlies over de kabel (Gelijkstroom).

Het is ook mogelijk om bepaalde type omvormers "outdoor" te bevestigen, bijvoorbeeld tegen een buitenmuur of dakkapel.
Hierdoor ontstaat er een kleine afstand tussen de omvormer en zonnepanelen en is er dus minimaal kabelverlies. Bijkomend voordeel is dat de omvormer dan beter gekoeld wordt. Wist u dat de omvormer zo'n 57 graden celsius warm kan worden?

We hebben zojuist aangegeven dat de omvomer warm kan worden, daarom is het van uiterst belang dat deze op een goed geventileerde en stofvrije plaats wordt gemonteerd. De omvormer zelf is voorzien van "koelribben" en een kleine ventilator. Zo koelt de omvormer zichzelf tijdens piekmomenten (zodra de zonnepanelen onder de volle zon staan). Zie hieronder de voorbeelden van de SMA Sunny Boy HF reeks.

SMA Sunny Boy HF omvormer Advisol
 
Sunny View
Er zijn diverse mogelijkheden om de opbrengst van uw zonnepanelen te monitoren. Als voorbeeld de SMA Sunny View. Een eenvoudig afleesbaar 5" kleuren-touch-screen met live gegevens over de zonnepanelen.
Zo kunt u de opbrengsten en verdiensten van uw PV- systeem per dag, per maand en per jaar vergelijken. Daarnaast wordt u automatisch op de hoogte gehouden van een eventuele storing in het PV systeem, want dankzij Bluetooth® zendt het apparaat in geval van storing een optisch en akoestisch waarschuwingssignaal. Meer weten over monitoring? Klik hier.
 
Naast een goed geconfigureerde omvormer, is ook de elektrakabel een belangrijk, maar vaak onderschat, onderdeel in het PV systeem.
 
Hieronder wat tekst en uitleg over de te gebruiken solar kabel (DC kabel);
 
 
De zonnepanelen worden rechtstreeks (veelal in serie-schakeling) aangesloten op de omvormer, dit aansluiten gebeurt met een speciale SolarKabel. Deze solarkabel heeft een kern welke uit meerdere "draadjes" bestaat en heeft in de meest voorkomende installaties een diameter van 4mm2 of van 6mm2
Het is belangrijk om de juiste diameter en lengte van een solarkabel te gebruiken; is de solarkabel te dun of te dik, dan gaat er onnodig energie verloren.
 
Aan de uiteinden van de solarkabel, worden speciale connectoren bevestigd. Met deze connectoren wordt de solarkabel op de omvormer aangesloten. Er bestaan zowel mannelijke als vrouwelijke connectoren, de meest voorkomende connectoren zijn van het type MC4 (Multi Contact) of van het type HS Radox connectors.
SolarkabelMC4 connectoren
Wij houden bij de configuratie van uw PV systeem rekening met de afstand tussen de zonnepanelen en de omvormer en de afstand van de omvormer naar de meterkast. Daarnaast berekenen wij de juiste lengte en diameter van de kabel (DC, Solarkabel) en (AC, elektrakabel, 3 aarde).
 
Alleen zo blijft uw PV systeem optimaal rendement opleveren en profiteert u van de gratis energie van de zon!
 
Advisol is leverancier van o.a. de volgende hoogstaande merken omvormers;
SMA omvormersGoodwe omvormers Limburg
SolarEdge limburg
 
 

Welke omvormer in uw situatie? Klik hier voor een vrijblijvende offerte!

SCROLL TO TOP