fbpx

 Het rendement van zonnecellen:

“Wat bedoelt u precies?”

In de solarbranche draait alles om rendement, logisch maar waar hebben we het eigenlijk over?

Waar de één primair in termen van Watt Piek denkt, is het financiële rendement ook niet onbelangrijk.
Het rendement van zonnepanelen kan op 4 verschillende manieren geïnterpreteerd worden: Financiele rendement - Systeem rendement - Praktisch Paneel rendement - STC rendement

Klik op "read more" voor meer tekst en uitleg over het rendement op zonne-energie.

 

Het rendement van zonnecellen: “Wat bedoelt u precies?”

In de solarbranche draait alles om rendement, logisch maar waar hebben we het eigenlijk over? Waar de één primair in termen van Watt Piek denkt, is het financiële rendement ook niet onbelangrijk.
 
Rendement kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden:
 
1) Ten eerste is er het financiële rendement van het systeem. Met andere woorden; Wat kost het systeem en wat brengt het (op welke termijn) in financiële zin op.


2) Daarnaast kennen het energetisch rendement van het systeem (systeemrendement). Dit rendement geeft de verhouding aan tussen het aantal kWh zonlicht dat op het paneeloppervlak valt en het aantal kWh stroom dat het systeem afgeeft. Dit rendement is afhankelijk van de totale verliezen in het systeem en heeft dus te maken met goed systeemontwerp, kwaliteit en dimensionering van de gebruikte materialen (panelen, kabels, omvormers, etc.)


3) De verhouding tussen het aantal kWh zonlicht dat op het paneeloppervlak valt en het aantal kWh stroom dat het paneel oplevert noemen we het praktische paneelrendement.


4) Het STC-rendement (Standaard Test Condities) of theoretisch rendement is het rendement dat gemeten wordt op het moment dat het paneel wordt getest bij een paneeltemperatuur van 25º C, een stralingsintensiteit van 1 kW/m2 en het lichtspectrum AM 1,5. De klant betaalt voor het geleverde vermogen, uitgedrukt in € per Watt Piek vermogen. Dit vermogen is het product van het theoretische rendement en het paneeloppervlakte. Primair wordt in de markt vooral volgens deze definitie gesproken, maar in feite is het financiële rendement interessanter.

Meer informatie over het rendement van zonnepanelen? Wij geven gratis advies aan huis.

SCROLL TO TOP