fbpx

De aanschaf van zonnepanelen is om meerdere redenen een goede investering. De bijdrage aan het milieu staat daarbij stipt op één. Bovendien zorgen zonnepanelen voor een lagere maandlast. Derde voordeel is dat de waarde van je huis stijgt, op het moment dat jij zonnepanelen laat plaatsen. Bij eventuele verkoop van jouw woning zal dat een positieve uitwerking op de verkoopprijs hebben.

Zonnepanelen financieren middels een lening kan op verschillende manieren, namelijk:

 

Lening bij een bank aanvragen
Dit brengt een aantal voordelen met zich mee:
- Je kun in aanmerking komen voor rentekorting als je de eigenaar van de woning bent
- Woningeigenaar zijn is geen vereiste (je mist dan wel de rentekorting)
- De looptijd kan door jou zelf worden vastgesteld
- De rente die je betaalt voor de lening is fiscaal aftrekbaar (box 1)

Energiebespaarlening voor zonnepanelen
De energiebespaarlening is in 2014 in het leven geroepen voor woningeigenaren, die hun woning energiezuiniger willen maken. Deze lening heeft een rente die aanzienlijk lager is dan de gemiddelde lening, maar dat is wel afhankelijk van de hoogte en de looptijd van de lening. de Bij deze vorm van lening mag je maximaal 75% van het geleende geld uitgeven aan zonnepanelen. Voor de andere 25 procent wordt je geacht, andere energiebesparende maatregelen te treffen, zoals bijvoorbeeld dakisolatie. De looptijd is bij deze vorm van lening niet zelf te kiezen.

Groene lening voor zonnepanelen
Een duurzame lening die een lager rentepercentage kent dan een doorsnee lening. De insteek van deze lening is verduurzaming van je eigen woning. Middels deze lening word je wel eigenaar van de panelen en geniet je voordeel in de vorm van BTW teruggave.

Overwaarde woning benutten voor aanschaf zonnepanelen
Verkeer jij in de gunstige situatie dat er sprake is van overwaarde op jouw woning, dan kun je ervoor kiezen je hypotheek op te hogen. Zo profiteer je van een lage rente en is de rente voor de extra lening ook nog eens aftrekbaar.

Lening bij de gemeente of Provincie Limburg
Gemeentes en de Provincie bieden duurzaamheidsleningen aan om hun inwoners op deze manier in staat te stellen, zonnepanelen aan te schaffen. De duurzaamheidslening is toepasbaar voor zonnepanelen, maar ook voor vloerisolatie en bijvoorbeeld een zonneboiler.
De rente varieert per gemeente maar is over het algemeen laag te noemen. Ook hier geldt de voorwaarde, dat je eigenaar van de woning moet zijn, om hier gebruik van te kunnen maken. De looptijd is hier deels zelf te kiezen.

 

SCROLL TO TOP